BIOBYG køber egetræ fra små kvalitetsbevidste savværker i det sydlige Sverige og det nordlige Polen. BIOBYG er godkendt til salg af FSC®-certificeret træ; men det er ikke alt træ, vi sælger, der er certificeret. Spørg ved bestilling. Vi arbejder på, at al vores egetræ i 2024 skal være bæredygtigt dyrket.

LUFTTØRRET VS. OVNTØRRET
Hvis man køber fx terrassebrædder eller plankeborde i egetræ, så er træet sædvanligvis ovntørret. Man ovntørrer for at fjerne de spændinger, der er i træet og på den måde undgå klager over planker der slår sig.

Men ovntørret egetræ mister næsten hele sin naturlige modstandsdygtighed over for fugt, svampe og jordbakterier. Derfor er BIOBYGs egeplanker ikke ovntørret men lufttørret.

Vi ønsker at udnytte den uovertrufne styrke, holdbarhed og smukke patinering som lufttørret egetræ har. Så må vi og vores kunder leve med at lufttørret og savskåret egetræ kræver lidt opmærksomhed når man bygger med det.

BIOBYGs egetræ egner sig altså kun til brug udendørs (eller til uopvarmede rum) og til dette formål er det på alle måder et fantastisk produkt.

SAVSKÅRET VS HØVLET
Savskåret træ – især hårdt træ som fx eg – svinger nogle millimeter på mål. Almindeligvis +/- 3mm og af og til mere. Det har også en mere ”grov” overflade og et mere uensartet udtryk. Savskåret træ giver mere træ for pengene men kan give nogle udfordringer ved montage – se mere her under.

HOLDBARHED – EG VS. LÆRK OG ROBINIE
Lærk har ikke særlig lang holdbarhed, når det udsættes for konstant fugt og jordkontakt. Men det er skamløs promoveret af forskellige producenter fordi det, af helt andre årsager (facadebeklædning), har et godt ry. Egetræ er et godt valg i forhold til robinie; det er billigere og man kan arbejde i/med det. Potentiel holder robinietræ måske lidt længere end egetræ, men det er nærmest umuligt at arbejde i, hvis man ikke er professionel. Se i øvrigt videoen “Egetræ vs Robinie“

Håndværksmæssigt niveau

Sværhedsgraden er større end ved almindelig (IKEA)møbelsamling. Men hvis man kan bruge en tommestok, et vaterpas og en skruemaskine, så er man på nogenlunde sikker grund.

Mål der svinger

Vi har vænnet os til, at alting altid skal passe 100% sammen. Det gør det bare ikke når man arbejder med savskåret træ. Af og til skal en planke vendes om eller bruges et andet sted, før resultatet bliver bedst muligt. Man skal også være indstillet på at det man bygger – set tæt på – svinger lidt og gaber lidt. Men når man træder et skridt tilbage og måske også giver plankerne en tur med pudsemaskinen, så fremstår resultatet færdigt og charmerende. Den største udfordring vedr. de svingende mål kan erfaringsvis opstå hvis man skal lave Husmandshøjbede der skal stå på fliser eller hjul. Hvis plankerne i gennemsnit er mere end 70mm så kan det være nødvendigt at skære en stribe af den nederste planke. Se mere her – udfordringer ved Husmandshøjbede på fliser eller hjul.

Farveforskelle

Man kan opleve brune aftegninger fra garvesyren, sorte pletter fra overfladisk skimmel og at den ene side er mere grålig end den anden. Ingen af delene har betydning for udseende efter ca 6 måneder eller for den generelle holdbarhed. Træet ender med at have følgende udtryk:

Skæve planker

Der vil være planker som har ”slået sig”. Dette er helt naturligt og rettes op ved montage. De planker, som har slået sig mere end at de med rimelighed kan monteres, bliver ikke brugt til højbede og bænke men til fx naturtrapper og andre opgaver hvor det er uden betydning.Og hvor meget er så for meget…? Hvis man lægger planken på hårdt underlag og trykker med foden på midten, så skal den – alt andet lige – følge underlaget. Og hvor meget er det rimeligt at man skal veje..? Ja det afhænger jo lidt af hvor lang planken er og den almindelige dagsform – men + 85 kg.I praksis kan 4-6 centimeters skævhed over 260 cm relativt nemt rettes op ved at montere planken først i den ene ende, så på midten og til sidst presse planken på plads og fastgøre den i den anden ende.Af og til kan det være nødvendigt at bruge en skruetvinge, men det er mere undtagelsen end reglen.Under “samlevejledninger” kan man se videoer der viser hvordan man nemmest håndterer skæve planker.

Knaster

BIOBYG tillader alle knaster. Hvis man køber plankerne skåret på mål (medbyg), må knasterne ikke have betydning for den generelle holdbarhed. Hvis man køber planker i hele længder, får man alle typer knaster og fejl med. Det er bl.a. derfor det anbefales at købe 5 – 10 % ekstra, hvis man køber planker i hele længder.

REVNER

Der er ikke mange enderevner i egetræ selvom det afhænger lidt af dimensionerne. Der vil være få eller nogle enderevner i vores brædder 2,9x10cm og få eller ingen i vores planker 3,5x7cm. Egetræ kan i forbindelse med knaster og optørring få revner med en brede på 1- 2 mm. Disse er overfladiske og har ingen betydning for den generelle holdbarhed.

Brune pletter på fliserne

Gavesyren i egetræet kan give brune pletter på fliser. Det kan se temmelig vildt ud men det går væk efter nogle måneder (sol og regn). Hvis man vil hjælpe processen på vej, kan pletterne behandles med en kraftig opløsning brun sæbe i vand.