Om savskåret eg

Bæredygtig skovdrift

BIOBYG køber egetræ i Danmark og Baltikum. Alle stammer købes fra skove, der er underlagt de fælles europæiske standarder om bæredygtig skovdrift – PEFC.

BIOBYG er ikke certificeret under PEFC eller FSC (en anden og mere kendt certificering end PEFC). Dels er det dyrt, og dels er egetræ et forholdsvist almindeligt træ, der ikke er udsat for rovdrift eller overgødning.

Friskskåret vs ovntørret

Hvis man køber fx terrassebrædder eller plankeborde i egetræ, så er træet ovntørret. Man ovntørrer for at fjerne de spændinger, der er i træet. Men ovntørret egetræ mister også sin naturlige modstandsdygtighed over for fugt, svampe og jordbakterier. Derfor er BIOBYGs egeplanker ikke ovntørret.

Når det er sagt, er det dog en fordel for holdbarheden, at træet ikke er nyfældet. Vi tilstræber at der går minimum 12 måneder fra træet er fældet til det bliver leveret som planker og at det lufttørret i minimum 6 måneder.

Holdbarhed – eg vs lærk og robinie

Lærk har ikke særlig lang holdbarhed, når det udsættes for konstant fugt og jordkontakt. Men det er skamløs promoveret af forskellige producenter fordi det, af helt andre årsager (facadebeklædning), har et godt ry.

Egetræ er et godt valg i forhold til robinie; det er billigere og man kan arbejde i/med det. Potentiel holder robinietræ måske lidt længere end egetræ, men det er nærmest umuligt at arbejde i, hvis man ikke er professionel. Se i øvrigt videoen “Egetræ vs Robinie

Træarters holdbarhed ved jordkontakt. Kilde: Teknologisk institut. Klik for stor.

BIOBYGs egetræ er kernetræ – der er så godt som ingen splint og ingen bark eller råd. Højbede bygget i egetræ forventes at holde mellem 15 og 25 år.

Savskåret vs høvlet

Savskåret træ – især hårdt træ som fx eg – svinger nogle millimeter på mål. Almindeligvis +/- 2mm og hist og her op til +/- 5mm.

Nåletræ – fx lærk – i hele stammer koster under det halve i indkøb i forhold til egetræsstammer. Det giver plads til at skære fra og høvle uden at slutprisen bliver alt for høj. Det kan man ikke i egetræ. Hvis man indenfor en almindelig økonomisk ramme skal bruge egetræ i haven, så kræver det at det hele udnyttes.

Udfordringer ved selvbyg og medbyg

Håndværksmæssige niveau
Sværhedsgraden er større end ved almindelig (IKEA)møbelsamling. Men hvis man kan bruge en tommestok, et vaterpas og en skruemaskine, så er man på nogenlunde sikker grund.

Mål der svinger
Vi har vænnet os til, at alting altid skal passe 100% sammen. Det gør det bare ikke når man arbejder med savskåret træ. Af og til skal en planke vendes om eller bruges et andet sted, før resultatet bliver bedst muligt. Man skal også være indstillet på at det man bygger – set tæt på – svinger lidt og gaber lidt. Men når man træder et skridt tilbage og måske også giver plankerne en tur med pudsemaskinen, så fremstår resultatet færdigt og charmerende.

Alle modeller (højbede, bænke, kompostbeholder osv.) er designet, så man på trods af udsving i mål kan opnå et godt resultat.

Skæve planker
Der vil være planker som har ”slået sig”. Dette er helt naturligt og rettes op ved montage. De planker som har slået sig mere end at de med rimelighed kan monteres, bliver ikke brugt til højbede og bænke men til fx naturtrapper og andre opgaver hvor det er uden betydning.

Og hvor meget er så for meget…? Hvis man lægger planken på hårdt underlag og trykker med foden på midten, så skal den – alt andet lige – følge underlaget. Og hvor meget er det rimeligt at man skal veje..? Ja det afhænger jo lidt af hvor lang planken er og den almindelige dagsform – men + 85 kg.

I praksis kan 4-6 centimeters skævhed over 260 cm relativt nemt rettes op ved at montere planken først i den ene ende, så på midten og til sidst presse planken på plads og fastgøre den i den anden ende.

Af og til kan det være nødvendigt at bruge en skruetvinge, men det er mere undtagelsen end reglen.

Knaster og revner
Plankerne vil indeholde knaster. Hvis man køber plankerne skåret på mål (medbyg) må knasterne ikke have betydning for den generelle holdbarhed. Hvis man køber planker i hele længder, får man alle typer knaster og fejl med. Det er bl.a. derfor det anbefales at købe 10 % ekstra, hvis man køber planker i hele længder. Der er i øvrigt næsten ingen enderevner i egetræ.

Farveforskelle
Man kan opleve brune aftegninger fra garvesyren, sorte pletter fra overfladisk skimmel og at den ene side er mere grålig end den anden. Ingen af delene har betydning for udseende efter ca 6 måneder eller for den generelle holdbarhed.

Brune pletter på fliserne
Gavesyren i egetræet kan give brune pletter på fliser. Det kan se temmelig vildt ud men det går væk efter nogle måneder (sol og regn). Hvis man vil hjælpe processen på vej, kan pletterne behandles med en kraftig opløsning brun sæbe i vand.