Lufttørret egetræ

Hos Biobyg elsker vi lufttørret egetræ, og det er der mange gode grunde til. Som udendørs byggemateriale er lufttørret egetræ nemlig i en klasse helt for sig selv. Hvis du vælger at bygge i lufttørret eg, får du blandt andet glæde af følgende fordele:

  • Lang holdbarhed: Når egetræ lufttørres, bevares træets naturlige styrke og holdbarhed, hvilket sikrer lang levetid og høj modstandsdygtighed over for sol, regn og blæst. Den langsomme tørreproces giver dig et produkt af høj kvalitet, der holder i årevis.
  • Smukt og naturligt udtryk: Lufttørret egetræ er et fremragende valg for dig, der værdsætter både æstetik og bæredygtighed. Ved at integrere det smukke og holdbare egetræ i dine udendørs byggeprojekter tilføjer du en tidløs elegance og varig værdi, fordi egetræet opnår en smuk patina uden nogen form for behandling eller vedligeholdelse.
  • Bedre for miljøet: Lufttørring kræver ikke energiintensive maskiner eller kemikalier. Træet bliver ikke til affald men kan blot formuldes i haven. Vi opkøber desuden egetræ fra skove, der er underlagt reglerne om bæredygtig drift, overskud fra møbelindustrien og stammer der ellers ville være blevet til brænde.

MEN når det (fordelene) er sagt så er lufttørret egetræ også skævere, stærkere, mere uensartet og mere besværligt end det (fyrre)træ man kender fra byggemarkederne. Man skal faktisk lære at bygge i lufttørret egetræ på materialets egne premisser. Og har man først lært det, så kan det være meget svært at vende tilbage til den trykimprægneret standardvare. Så er du advaret 🙂

Se egenskaber for lufttørret egetræ her:

Træsorters holdbarhed BIOBYG Egetræ

Lufttørret egetræ har fra naturens side en imponerende modstandsdygtighed mod råd og nedbrydning. Træet skal ikke behandles med træbeskyttelse eller træolie for at opnå optimal levetid, og det skal derfor heller ikke vedligeholdes.
Med lufttørret eg kan du lave højbede, der holder mere end 20 år, og terrasser, facadebeklædning og hegn der holder i 30, 40 eller måske 50 år.
Lufttørret egetræ har været et attraktivt byggemateriale i mere end tusind år. Man finder stadig rester af egetræ, når man udgraver vikingeborge eller bygninger fra middelalderen.

Lufttørret egetræ er en investering i fremtiden. Indkøbsprisen er 2 – 4 gange så høj som trykimprægneret træ og knap dobbelt så høj som lærk eller Thermowood, men levetiden er mindst den dobbelte, og modsætning til andre træsorter skal lufttørret egetræ ikke behandles eller vedligeholdes. Du slipper altså for at bruge tid på at male eller oliere, og lufttørret egetræ er derfor – i det lange løb – billigere end det trykimprægnerede, varmebehandlede eller malede alternativ.

Egetræ bliver kun smukkere med tiden. Efter 3 til 4 år opnår egetræet en smuk og naturlig patina, der tilfører bygninger, have eller fællesarealer en helt særlig charme. Oplev forskellen med lufttørret egetræ og skab et uderum, der er smukt, robust og bæredygtigt.

I det omfang, der overhovedet findes et bæredygtigt byggemateriale, er lufttørret egetræ på listen. Træet har optaget Co2, mens det voksede, og når svampe og biller langt om længe flytter ind, bliver det til intet andet end muldjord. Træet forarbejdes så lidt som muligt (ingen trykimprægnering eller varmebehandling) og med eget savværk og maskinsnedkeri, minimerer vi spild. Træet kommer fra Sverige, Polen, Litauen og Danmark og har ikke flere kilometer på samvittigheden, end det træ man normalt finder i byggemarkederne. En del af vores indkøb kommer fra FSC-certificerede skove, og en del er overskud fra møbelindustrien.     

Lufttørret egetræ er ganske enkelt et fantastisk naturmateriale, hvor træets holdbarhed er øget, mens dets naturlige udseende og egenskaber bevares.

Det træ, du finder hos Biobyg er det, man kalder konstruktionstræ. Det betyder, at vi tillader en lang række naturlige variationer som eksempelvis knaster, marvsprækker og spor efter borebiller samt små spor fra sav og høvl. Disse ting har ingen betydning for træets levetid. Til gengæld er træet kernetræ og indeholder kun lidt eller ingen splint. Vi opfordrer til, at du køber cirka 10% mere, end du forventer at skulle bruge. Det giver erfaringsmæssigt en fleksibilitet og mulighed for sortering, som de fleste finder passende.

Lufttørret træ er mere organisk og levende end ovntørret træ. Det arbejder, det slår sig og nogle gange bliver det skævt. Når du køber egetræ fra Biobyg, vil der derfor også være stolper, reglar, lægter, brædder eller lister, der er skæve. Heldigvis er det nemt at rette træet op, når du bygger med det, men det kræver, at du bruger dit træ med omtanke, så eventuelle skævheder er til mindst mulig gene. 

For at få succes med at bygge med lufttørret egetræ, skal du især være opmærksom på tre ting: 

  • Hav lidt ekstra opmærksomhed i byggeprocessen, så kan skævheden rettes op og den grimmeste side vendes ind mod regnormene.
  • Gem millimeterpræcisionen til en anden dag. Lufttørret egetræ efterlader et smukt og organisk indtryk, men tæt på vil der næsten altid være lidt slør i konstruktionerne.  
  • Når træet er monteret, så bliver det siddende. Det trækker ikke skruerne ud eller forvrænger konstruktionen. Der kan selvfølgelig være en enkelt lægte eller et terrassebræt, der stikker lidt af, men det er undtagelsen, der bekræfter reglen.


Vi monterer selv nøjagtig de samme sorteringer som dem, vi sender ud af huset, og vi ved derfor, at det kan kræve lidt tilvænning at arbejde i et materiale som lufttørret eg.  

Savskåret træ svinger på mål. Almindeligvis nogle millimeter, men og af og til mere. De høvlede dimensioner er rimelig målfaste (+/- 1 mm). På de Biohøvlede dimensioner tillader vi områder. der ikke er helt renhøvlede. Dette gøres for at begrænse materialeforbruget og spildet, og fordi det ikke har betydning for det endelige resultat – udover en lavere pris.

Egetræ har meget større styrke, end man kender fra eksempelvis fyrretræ. Den store styrke kombineret med den meget langsomme nedbrydning gør, at man kan designe sine konstruktioner lidt lettere – måske lidt mere elegant – end man plejer. Og selvom egetræ er et hårdttræ som fx robinie eller IPE, så kan man helt problemfrit bruge almindeligt værktøj, når man skal arbejde i det. Det er også relativt nemt at rette planker eller lægter op ved montage. Det er fx næsten umuligt, hvis man arbejder i Robinie, som ellers har mange af de samme kvaliteter som lufttørret egetræ.

Ovntørret egetræ til indvendig brug og lufttørret egetræ til udendørs brug har intet med hinanden at gøre. Det er to helt forskellige produkter. Ovntørret egetræ har INGEN naturlig modstandskræft mod svamp og råd og lufttørret egetræ lever IKKE op til de krav man normalt stiller til indendørsbrug (formstabilitet, få knaster, ingen vindridser osv.). Medmindre andet er aftalt, sælger BIOBYG kun lufttørret egetræ beregnet som udendørs byggemateriale. Lufttørret egetræ kan også bruges i drivhuse eller orangerier – men det skal være uopvarmede rum.

Lufttørret egetræ er et mindre ensartet produkt end det man normalt køber i byggemarkederne. Man skal derfor påregne, at det tager lidt længere tid at bygge sine konstruktioner. Det giver af og til problemer når private har indkøbt materialet, men har fået et tilbud på opførsel fra en håndværker der har tager udgangspunkt i et almindeligt byggemarkedsprodukt. De fleste tømrer synes det er inspirerende og sjovt at få et ”rigtigt” stykke træ mellem hænderne. Men de synes ikke det er sjovt hvis de selv skal betale de 10 – 15% længere tid det tager at bygge med det.

Kun aktuelt i trælast. Når man køber stolper, lægter, lister osv. i længder af fx 240 cm så er dette et minimumsmål. Lægten er altså længere end 240 cm og ikke renskåret i enderne. Der kan være revner eller knaster i enden der i praksis gør nogle lægter ubrugelige i deres fulde længde. Man skal derfor købe ca 10% ekstra hvis man skal bruge alle sine lægter i den fulde længde. Det er der imod ikke nødvendig at have meget overmål på sine længder (som fx ved køb af lærk). Skal man bruge 235cm er det fint at købe længder på 240cm. 

Undtagelsen er længder på 300 cm. Her tillader vi at de mangler op til 5 cm i længden.

Man skal altid bruge skruer i kvaliteten A4 rustfri/syrefast. Og der skal altid forbores. Hvis man ikke kan finde beslag i A4 kvalitet kan man bruge dem der er varmegalvaniseret. De billige elektrogalvaniserede beslag kan man ikke bruge – de kan ikke holde til garvesyren.

Det æstetiske udtryk der følger med lufttørret egetræ, er ikke ”pænt”, ensartet, uangribeligt, lige, stramt og knastfrit. Det er nærmere levende, smukt, charmerende og naturligt. Det er et udtryk som de fleste finder attraktivt i forbindelse med ældre bygninger eller i områder hvor stemningen er lidt mere afslappet og naturen lidt tættere på (fx sommerhuse). Når det er sagt har vi solgt en del højbede, facadelister og terrassebrædder til brug omkring helt nybyggede typehuse. Her bruges det ”naturlige” udtryk sandsynligvis som modvægt til det ”stramme” nye byggeri.

egetræ patinering
Lufttørret egetræ ender ALTID med at have en sølvgrå farve. Men før det kan man opleve lidt af hvert. Der kan være brune skjolder, sorte striber, sorte pletter osv. og fælles for det hele er at det forsvinder. Først bliver træet ”gulligt” og så får det i løbet af nogle måneder (og år) den endelige sølvgrå farve. Man kan ikke fastholde et lækkert egetræs-look med træolie – man forlænger bare den ”gullige” periode. Man kan fremskynde fremkomsten af den endelige grå farve ved at bruge silikat-baseret træbeskyttelse. To almindelige mærker er: SiOO:X (rasende dyrt), Bollerup Jensen Træbehandling (rasende billigt).

Lufttørret egetræ har optimal levetid uden behandling med træbeskyttelse eller træolie. Hvis man ønsker at opfriske sit egetræ, anbefaler vi slibning med sandpapir korn 100 – 120.  

Men egetræet tager heller ikke skade af at blive behandlet. Man kan opnå en del wauw-effekt fra naboer og familie hvis man giver sine konstruktioner farveløs hårdttræsolie når de er færdige. Ønsker man en anden farve end sølvgrå kan egetræet selvfølgelig males med træbeskyttelse, træolie eller maling.   

Man kan fremskynde fremkomsten af den endelige grå farve ved at bruge silikat-baseret træbeskyttelse. To almindelige mærker er: SiOO:X (rasende dyrt), Bollerup Jensen Træbehandling (rasende billigt).

Når det regner, kan garvesyren fra egetræ give nogle gevaldig brune og sorte pletter på fliser. Dette forsvinder 100% igen af sig selv. Processen kan fremskyndes hvis pletterne behandles med en opløsning af brun sæbe i vand.

Brædder 17x82mm – savskåret

Pris (inkl. moms)

26 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm , 220 cm , 240 cm , 260 cm , 280 cm

Type

Egetræ , Facadelister , Brædder

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Lufttørret , Savskåret

Brædder 23x82mm – savskåret

Pris (inkl. moms)

30 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm , 220 cm , 240 cm , 260 cm , 280 cm

Type

Egetræ , Brædder

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Lufttørret , Savskåret

Brædder 25×100 mm- Høvlet, fer&not

Pris (inkl. moms)

64 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

240 cm , 260 cm , 280 cm

Type

Egetræ , Fer&not , Brædder

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Høvlet , Lufttørret

Dækbredde

94 mm

Brædder 25×92 mm – Høvlet på tre sider

Pris (inkl. moms)

47 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

120 cm , 140 cm , 160 cm , 180 cm

Type

Egetræ , Facadelister , Brædder

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Høvlet , Lufttørret , Savskåret