Lufttørret egetræ er en standard defineret af BIOBYG. Hvis man vil vide hvad man kan forvente af lufttørret egetræ er det derfor vigtigt at man læser dette afsnit.

Et udendørs byggemateriale

Lufttørret egetræ er et udendørs byggemateriale. Det bruges til hegn, højbede, terrasser, facadebeklædning, trapper, udebade, pergola osv.

Se billeder: Byg selv ideer eller Kundefotos

Det perfekte konstruktionstræ til uderum

Stærkt og smukt: Egetræ hører til i kategorien ”hårdttræ”. Denne type træ har stor styrke og smuk aldring.

Lang naturlig levetid: Lufttørret egetræ har fra naturens side meget stor modstandsdygtighed over for råd og nedbrydning. Dette gælder også i fugtige miljøer og ved jordkontakt. Se dette skema.

Ingen træbeskyttelse eller vedligehold: Lufttørret egetræ skal ikke behandles med træbeskyttelse for at opnå den lange levetid. Man må gerne male – men man behøver ikke.

Miljøvenligt: Lufttørret egetræ er et rent naturmateriale. Det er Co2-neutralt og bliver ikke til affald. Det kan komposteres (som insekthotel) eller brændes af.

Billigt: Dels fordi lufttørret egetræ har nogle meget lave levetidsomkostninger. Dels fordi BIOBYGs koncept gør lufttørret egetræ tilgængeligt til lave priser.

Konstruktionstræ!

Det er vigtigt at understrege at BIOBYG sælger konstruktionstræ og ikke møbeltræ. Vi tillader alle former for knaster, vindridser, marvsprækker, spor efter borebiller, spor efter sav og høvl, skævheder, farveforskelle osv.

Vi sorterer selvfølgelig efter anvendelse, – der er forskel på en savskåret lægte til en kompostbeholder og et høvlet terrassebræt. Men lufttørret egetræ er som udgangspunkt lidt mere uensartet end andre industrielle standarder.

Man skal “lære” at bygge i lufttørret egetræ. Og så kan det i øvrigt være svært at vende tilbage til den trykimprægnerede metervare.  

Savskåret, høvlet og Biohøvlet

Savskåret lufttørret egetræ er billigt men svinger på mål. Det er almindeligvis +/- 3mm og hist og her mere. Overfladen kan være grov men kan nemt pudses ”blød” med sandpapir korn 80 – 100.  

Høvlet lufttørret egetræ holder generelt dimensionerne +/- 1mm. Der kan godt være lidt mere udsving på stolper eller planker (større dimensioner) og der kan forekomme mærker efter høvl og mindre områder der ikke er helt renhøvlede (vi sælger konstruktionstræ og ikke møbeltræ).

Biohøvlet er det bedste fra begge verdner. Her tillader vi 1 eller max. 2 sider der ikke er helt renhøvlede og til gengæld har vi meget lidt spild og kan tilbyde høvlet egetræ til meget lave priser. 

Køb 10% ekstra

Vi opfordrer til at man bestiller ca 10% mere træ end man skal bruge. Det giver erfaringsmæssigt det ekstra materiale man skal bruge til sortering og fejl. Dette er især vigtigt hvis man skal bruge al sit træ i den fulde længde.

Skævheder

Man kan ikke forvente at al træ fra BIOBYG er lige. Man kan forvente at det kan monteres hvis man starter i den ene ende og løbende retter træet op (se også de mange specifikke byggevejledninger). Vi forventer også af vores kunder at de bruger træet så evt. skævheder får mindst mulig betydning.

Hvis man køber 10% mere træ end man skal bruge oplever de fleste at de kan nå i mål med deres projekt.

Lufttørret vs ovntørret

Ovntørret egetræ mister hele sin naturlige modstandsdygtighed over for råd og nedbrydning. Ovntørret egetræ er nemmere at høvle og er mere formstabilt og derfor laves der alligevel en del terrassebrædder og udendørs møbler i ovntørret egetræ. Problemet er at det ikke holder og det har givet egetræ et blakket ry som udendørs byggemateriale.

Men lufttørret egetræ holder. BIOBYG er din garanti for egetræ der er velegnet som udendørs byggemateriale. 

Lufttørret vs friskskåret

En anden ting der har givet egetræ et blakket ry er friskskåret egetræ. Egetræ skal lufttørre 6 – 12 måneder før det opnår sin naturlige modstandsdygtighed over for råd og fugt. Men det er lang tid at vente og derfor har en del savværker og håndværkere brugt friskskåret egetræ.

Men det holder ikke. Når friskskåret egetræ møder jord eller fugt eller indkapsles i træolie, så rådner det.

Men lufttørret egetræ holder. BIOBYG er din garanti for egetræ der er velegnet som udendørs byggemateriale. 

Brune pletter på fliser

Når det regner på nyt lufttørret egetræ kan garvesyren  give brune (nogle gange næsten sorte) pletter på fliser. Disse pletter forsvinder 100% igen helt af sig selv. Ønsker man at hjælpe processen på vej kan området behandles med brun sæbe opløst i vand.

Lidt mere besværligt

Lufttørret egetræ er stærkere og lidt mere uensartet end det trykimprægnerede alternativ og der skal forbores. Man skal derfor forvente at det tager 10 – 15% længere tid at bygge i dette materiale. Hvis man skal have et tilbud fra en håndværker, er det vigtigt at man oplyser dette. Ellers bliver de ofte vrisne når de skal i gang med at bygge.

Hvor kommer træet fra?

Træet kommer fra Nordeuropa. Vi køber træ i Sverige, Polen og Danmark, men fordi vi ofte køber overskud og restpartier fra møbelindustrien er det ikke altid til at vide hvor stammerne rent faktisk stod.

FSC og bæredygtighed

Dyrket skov er en biologisk ørken men det skal være dyrket skov før den kan certificeres af fx FSC. I BIOBYG tænker vi derfor begrebet ”bæredygtighed” lidt bredere. Vi forsøger at udnytte resursen ”egetræ” bedst mulig. Det gør vi ved at aftage overskud fra møbelbranchen, ved at aftage stammer der ellers ville være blevet til brænde og ved at have forskellige produktioner så vi udnytter det indkøbte træ bedst muligt. Hvis BIOBYG var en restaurant var vi en af dem der bruger hele grisen.

Ca 50% af vores indkøb i 2024 var i øvrigt FSC certificeret træ.

 

Bæredygtighed generelt

Der findes nok ikke et ægte bæredygtigt byggemateriale men lufttørret egetræ fra BIOBYG kommer tæt på. Det er Co2-neutralt, det har ikke længere transport på samvittigheden end fyr og gran fra byggemarkedet, det er giftfrit, det er minimalt forarbejdet og det har meget lang vedligeholdelsesfri levetid.

Er det trist at fælde stolte egetræer for at bygge højbede, hegn og terrasser? Ja muligvis. Men i BIOBYGs koncept hvor vi anstændigvis forsøger at udnytte resursen ”egetræ” bedst muligt, er det en del af løsningen.    

 

Den endelige farve

Egetræ ender med et ensartet sølvgrå udtryk. Uanset om der er sorte, gule eller rødlige pletter, skjolder eller områder, så ender det hele i et smukt sølvgråt udtryk.

Hvis man ønsker at fremskynde processen kan man behandle med jernoxid eller silikatbaseret træbeskyttelse fx Bollerup Jensen Træbehandling.

   

 

Træsorters holdbarhed BIOBYG Egetræ

Lufttørret egetræ har fra naturens side en imponerende modstandsdygtighed mod råd og nedbrydning. Træet skal ikke behandles med træbeskyttelse eller træolie for at opnå optimal levetid, og det skal derfor heller ikke vedligeholdes.
Med lufttørret eg kan du lave højbede, der holder mere end 20 år, og terrasser, facadebeklædning og hegn der holder i 30, 40 eller måske 50 år.
Lufttørret egetræ har været et attraktivt byggemateriale i mere end tusind år. Man finder stadig rester af egetræ, når man udgraver vikingeborge eller bygninger fra middelalderen.

Du kan se eksempler på nogle af vores højbede efter 8 år på youtube.

Lufttørret egetræ er en investering i fremtiden. Indkøbsprisen er 2 – 4 gange så høj som trykimprægneret træ og knap dobbelt så høj som lærk eller Thermowood, men levetiden er mindst den dobbelte, og modsætning til andre træsorter skal lufttørret egetræ ikke behandles eller vedligeholdes. Du slipper altså for at bruge tid på at male eller oliere, og lufttørret egetræ er derfor – i det lange løb – billigere end det trykimprægnerede, varmebehandlede eller malede alternativ.

Egetræ bliver kun smukkere med tiden. Efter 3 til 4 år opnår egetræet en smuk og naturlig patina, der tilfører bygninger, have eller fællesarealer en helt særlig charme. Oplev forskellen med lufttørret egetræ og skab et uderum, der er smukt, robust og bæredygtigt.

I det omfang, der overhovedet findes et bæredygtigt byggemateriale, er lufttørret egetræ på listen. Træet har optaget CO2, mens det voksede, og når svampe og biller langt om længe flytter ind, bliver det til intet andet end muldjord. Træet forarbejdes så lidt som muligt (ingen trykimprægnering eller varmebehandling) og med eget savværk og maskinsnedkeri, minimerer vi spild. Træet kommer fra Sverige, Polen, Litauen og Danmark og har ikke flere kilometer på samvittigheden, end det træ, du normalt finder i byggemarkederne. En del af vores indkøb kommer fra FSC-certificerede skove og en del er overskud fra møbelindustrien.     

Lufttørret egetræ er et fantastisk naturmateriale, hvor træets holdbarhed er øget, mens dets naturlige udseende og egenskaber bevares.

Det træ, du finder hos Biobyg, er det, man kalder konstruktionstræ. Det betyder, at vi tillader en lang række naturlige variationer som eksempelvis knaster, marvsprækker og spor efter borebiller samt små spor fra sav og høvl. Disse ting har ingen betydning for træets levetid. Til gengæld er træet kernetræ og indeholder kun lidt eller ingen splint. Vi opfordrer til, at du køber cirka 10% mere, end du forventer at skulle bruge. Det giver erfaringsmæssigt en fleksibilitet og mulighed for sortering, som de fleste finder passende.

Vi har lavet en video der kan hjælpe dig med at udbedre vindridser og marvsprækker som du kan finde på youtube her: “Udbedring af vindridser”

Lufttørret træ er mere organisk og levende end ovntørret træ. Det arbejder, det slår sig og nogle gange bliver det skævt. Når du køber egetræ fra Biobyg, vil der derfor også være stolper, reglar, lægter, brædder eller lister, der er skæve. Heldigvis er det nemt at rette træet op, når du bygger med det, men det kræver, at du bruger dit træ med omtanke, så eventuelle skævheder er til mindst mulig gene. 

For at få succes med at bygge med lufttørret egetræ, skal du især være opmærksom på tre ting: 

  • Hav lidt ekstra opmærksomhed i byggeprocessen, så kan skævheden rettes op og den grimmeste side vendes ind mod regnormene.
  • Gem millimeterpræcisionen til en anden dag. Lufttørret egetræ efterlader et smukt og organisk indtryk, men tæt på vil der næsten altid være lidt slør i konstruktionerne.  
  • Når træet er monteret, så bliver det siddende. Det trækker ikke skruerne ud eller forvrænger konstruktionen. Der kan selvfølgelig være en enkelt lægte eller et terrassebræt, der stikker lidt af, men det er undtagelsen, der bekræfter reglen.


Vi monterer selv nøjagtig de samme sorteringer som dem, vi sender ud af huset, og vi ved derfor, at det kan kræve lidt tilvænning at arbejde i et materiale som lufttørret eg.  

Savskåret træ svinger på mål. Almindeligvis nogle millimeter, men og af og til mere. De høvlede dimensioner er rimelig målfaste (+/- 1 mm). På de biohøvlede dimensioner tillader vi områder, der ikke er helt renhøvlede. Dette gøres for at begrænse materialeforbruget og spildet, og fordi det ikke har betydning for det endelige resultat – udover en lavere pris.

Egetræ har meget større styrke, end du kender fra f.eks. fyrretræ. Den store styrke kombineret med den meget langsomme nedbrydning gør, at du kan designe dine konstruktioner lidt lettere – måske lidt mere elegant – end du plejer. Og selvom egetræ er et hårdttræ som f.eks robinie eller IPE, så kan du helt problemfrit bruge almindeligt værktøj, når du skal arbejde i det. Det er også relativt nemt at rette planker eller lægter op ved montage. Det er f.eks næsten umuligt, hvis man arbejder i Robinie, som ellers har mange af de samme kvaliteter som lufttørret egetræ.

Ovntørret egetræ til indendørs brug og lufttørret egetræ til udendørs brug har intet med hinanden at gøre – Det er to helt forskellige produkter. Ovntørret egetræ har INGEN naturlig modstandskraft mod svamp og råd, mens lufttørret egetræ IKKE lever op til de krav, man normalt stiller til indendørs brug (formstabilitet, få knaster, ingen vindridser osv.).
Medmindre andet er aftalt, sælger BIOBYG kun lufttørret egetræ beregnet som udendørs byggemateriale. Lufttørret egetræ kan også bruges i drivhuse eller orangerier – men det skal være uopvarmede rum.

Lufttørret egetræ er et mindre ensartet produkt end det, du normalt køber i byggemarkederne. Du skal derfor regne med, at det tager lidt længere tid at bygge dine konstruktioner. Det giver af og til problemer, når private har indkøbt materialet, men har fået et tilbud på opførsel fra en håndværker, der har tager udgangspunkt i et almindeligt byggemarkedsprodukt. De fleste tømrere synes det er inspirerende og sjovt at få et ”rigtigt” stykke træ mellem hænderne, men de synes ikke, det er sjovt, hvis de selv skal betale de 10–15% længere tid, det tager at bygge med det.

Kun aktuelt i trælast: Når du køber stolper, lægter, lister osv. i længder af fx 240 cm, så er dette et minimumsmål. Lægten er altså længere end 240 cm og ikke renskåret i enderne. Der kan være revner eller knaster i enden, der i praksis gør nogle lægter ubrugelige i deres fulde længde. Man skal derfor købe ca 10% ekstra, hvis man skal bruge alle sine lægter i den fulde længde. Det er derimod ikke nødvendigt at have meget overmål på sine længder (som fx ved køb af lærk). Skal du bruge 235cm, er det fint at købe længder på 240cm. 

Undtagelsen er længder på 300 cm. Her tillader vi, at de mangler op til 5 cm i længden.

Du skal altid bruge skruer i kvaliteten A4 rustfri/syrefast, og der skal altid forbores. Hvis du ikke kan finde beslag i A4-kvalitet, kan du bruge dem, der er varmegalvaniseret. De billige elektrogalvaniserede beslag kan ikke holde til garvesyren.

Det æstetiske udtryk, der kendetegner lufttørret egetræ, er ikke ”pænt”, ensartet, uangribeligt, lige, stramt og knastfrit. Det er nærmere levende, smukt, charmerende og naturligt. Det er et udtryk, som de fleste finder attraktivt i forbindelse med ældre bygninger eller i områder, hvor stemningen er lidt mere afslappet og naturen lidt tættere på (fx sommerhuse). Når det er sagt, har vi solgt en del højbede, facadelister og terrassebrædder til brug omkring helt nybyggede typehuse. Her bruges det ”naturlige” udtryk ofte som modvægt til det ”stramme” nybyggeri.

Lufttørret egetræ ender ALTID med at have en sølvgrå farve. Men før det sker, kan du opleve lidt af hvert. Der kan være brune skjolder, sorte striber, sorte pletter osv. Fælles for det hele er, at det forsvinder. Først bliver træet ”gulligt”, og så får det i løbet af nogle måneder (og år) den endelige sølvgrå farve.

Man kan ikke fastholde et lækkert egetræs-look med træolie – man forlænger bare den ”gullige” periode.

Man kan fremskynde fremkomsten af den endelige grå farve ved at bruge silikatbaseret træbeskyttelse. To almindelige mærker er: SiOO:X (i den dyre ende), Bollerup Jensen Træbehandling (i den prisbevidste ende).

Lufttørret egetræ har helt naturligt en lang holdbarhed. Holdbarheden kom som udgangspunkt ikke forlænges ved behandling med træbeskyttelse eller træolie, men hvis af andre årsager ønsker at behandle træet, tager det heller ikke skade af det. Hvis du ønsker at opfriske dit egetræ, anbefaler vi slibning med sandpapir korn 100 – 120.  

Hvis du foretrækker at behandle dine trækonstruktioner, anbefaler vi farveløs hårdttræsolie. Ønsker du en anden farve end den sølvgrå, som egetræet naturligt opnår, kan træet selvfølgelig males med træbeskyttelse, træolie eller maling.   

Man kan fremskynde fremkomsten af den endelige grå farve ved at bruge silikatbaseret træbeskyttelse. To almindelige mærker er: SiOO:X (i den dyre ende), Bollerup Jensen Træbehandling (i den prisbevidste ende).

Når det regner, kan garvesyren fra egetræ give nogle brune og sorte pletter på fliser. Disse pletter forsvinder igen af sig selv, men processen kan fremskyndes ved at behandle med en opløsning af brun sæbe og vand.

Brædder 17x82mm – Savskåret

Pris (inkl. moms)

26 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm

,

220 cm

,

240 cm

,

260 cm

,

280 cm

,

300 cm

Type

,

,

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Lufttørret

,

Savskåret

Vælg muligheder Dette vare har flere varianter. Mulighederne kan vælges på varesiden Læs mere

Brædder 23x82mm – Savskåret

Pris (inkl. moms)

32 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm

,

220 cm

,

240 cm

,

260 cm

,

280 cm

,

300 cm

Type

,

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Lufttørret

,

Savskåret

Vælg muligheder Dette vare har flere varianter. Mulighederne kan vælges på varesiden Læs mere

Brædder 25×100 mm – Høvlet, fer&not

Pris (inkl. moms)

64 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm

,

220 cm

,

240 cm

,

260 cm

,

280 cm

,

300 cm

Type

,

,

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Høvlet

,

Lufttørret

Dækbredde

94 mm

Vælg muligheder Dette vare har flere varianter. Mulighederne kan vælges på varesiden Læs mere

Brædder 29×130 mm – Savskåret

Pris (inkl. moms)

49 kr. pr. lbm.

Min. Længde Har vi ikke de længder, som du skal bruge? Kontakt os og så finder vi en løsning.

200 cm

,

220 cm

,

240 cm

,

260 cm

,

280 cm

,

300 cm

Type

,

Forarbejdning Hvis produktet er Biohøvlet, betyder det at den holder dimensionen, MEN at der kan være en side eller to der ikke er så pæn som ved normal høvling. Pointen er, at man ved brug vender de pæne sider ud og de mindre pæne ind. På denne måde opnår vi mindst mulig spild.

Lufttørret

,

Savskåret

Vælg muligheder Dette vare har flere varianter. Mulighederne kan vælges på varesiden Læs mere