Idé, Viden

Om BIOBYGs terrassebrædder

BIOBYG Terrassebrædder Byggeri Lufttørret Egetræ

BIOBYGs terrassebrædder fremstilles i lufttørret eg. Det er et materiale der fra naturens side har stor styrke, ældes smukt og har meget lang levetid.  

Terrassebrædderne skal ikke behandles med træbeskyttelse eller træolie for at opnå optimal levetid og eneste vedligeholdelse er let slibning ved behov. BIOBYGs terrassebrædder har potentiale til at holde i 30, 40 måske 50 år.   

Dimensioner

Vi tilbyder i skrivende stund 2 dimensioner 25x92mm og 28x106mm. De er høvlet på 3 sider og kanterne er rundede.

Vi producerer terrassebrædderne specifikt til hver enkelt ordre så man kan opleve at modtage brædder der er lidt tykkere og/eller lidt bredere end de angivne mål. 

Opmåling

Terrassebrædderne sælges i kvm. Man måler derfor hvor mange kvm man skal bruge og dette tillægges 10 eller 15% til spild og fraskær.   

Forskel på 25x92 og 28x106mm

Pt er 25x92mm et lidt ”pænere” bræt (færre knaster m.m.) end 28x106mm. Men efter nogle måneder og år skal man være feinschmecker for at denne forskel har reel betydning.

Terrassebrædder 25×92 mm – Høvlet på tre sider
Terrassebrædder 28×106 mm – Høvlet på tre sider

Montage

Lufttørret eg er et rigtigt stykke træ. Det er stærkere og mere uensartet end de trykimprægnerede terrassebrædder man kender fra byggemarkedet. Byggeprocessen stiller derfor lidt større krav til håndværkeren og tager også lidt længere tid. Der skal tænkes lidt, skæres en ende eller en knast væk og der skal nok også bruges en skruetvinge i processen.  

På denne video kan man se hvordan et terrassebræt rettes op. 25x92mm er i øvrigt noget nemmere at arbejde med end 28x106mm så hvis man er i starten af sin gør-det-selv karriere anbefaler vi at man vælger 25x92mm    

Udtryk

BIOBYG tilstræber et naturligt udtryk (og en attraktiv pris) og vi tillader derfor alle former for knaster, marvsprækker, små fejl fra høvlen. Det giver et udtryk som de fleste finder charmerende i forbindelse med ældre bygninger og i sommerhusområder. Hvis man ønsker et mere ”stramt” knastfrit udtryk skal man vælge et andet materiale. Den store gulerod er det eksklusive udtryk der kommer når materialer bliver gamle uden at de er ved at gå i stykker. Den oplevelse begynder BIOBYGs lufttørrede eg at give efter 6 – 7 år i vind og vejr.  

Den endelige farve

Egetræ henfalder i en smuk sølvgrå farve. Men før det er der nogle forskellige stadier. I løbet af de første uger kan der af og til komme sorte områder. Det er garvesyren der reagerer med et eller andet. Det kan afhjælpes med en opløsning af natron i vand og forsvinder i øvrigt af sig selv. Der er en ”gullig” fase og den varer ca 6 måneder. Herefter begynder træet at opnå sin endelige farve. 

Alle farver (osv. evt. sorte striber fra høvlen) forsvinder. 

Man kan ikke beholde den oprindelige meget lækre egetræsfarve ved at behandle træet med træolie. Det forlængere blot fremkomsten af den endelige sølvgrå farve. Man kan selvfølgelig altid behandle terrassebrædderne med pigmenterer træbeskyttelse hvis man ønsker at ”farve” dem. Egetræet tager sandsynligvis ikke skade af det.   

Alle træterrasser får med tiden et mørkt lag af alger og snavs. Det kan pudses væk med en almindelig pudsemaskine korn 100 – 120.  

Hvis man ønsker et hurtigere farveskift kan man bruge silikatbasered træbeskyttelse. De to mest kendte mærker er: SiOO:X (rasende dyrt), Bollerup Jensen Træbehandling (rasende billigt). 

Mere konstruktion

Afstand: Vi anbefaler en afstand mellem brædderne på 6mm. Den må ikke være mindre da træ udvider sig om vinteren. Man må påregne at afstanden mellem brædderne kan øges når brædderne opnår deres endelige fugtighedsgrad. Lægges brædderne i en meget tør og varm periode kan bræddernes bredde måske svinde lidt mere end man ønsker. Måske kan man i dette tilfælde gå ned til 4 eller 5mms mellemrum ved lægning. 

Strør: Vi anbefaler max 55cm mellem strør til 25x92mm og max 60cm til 28x106mm. En del bruger almindelige trykimprægnerede regler som strør, men der giver jo god mening at bruge et materiale som har samme levetid som dækbrædderne. Det er lidt usikkert om de trykimprægnerede reglaer har det.  

Vi tilbyder derfor savskårne reglar 40x82mm i lufttørret egetræ (og i øvrigt også stolper 82x82 eller 100x100mm hvis man har brug for det). Læs mere om brug af BIOBYGs reglar som strør nederst på siden. 

Skruer: brug altid skruer der er A4 rustfri/syrefast. Vi bruger almindeligvis den skruer der hedder 4,2x56mm. Der skal bruges ca 50 skruer pr m2. OBS: der skal altid forbores!! 

Usynlige skruer: vi har ingen erfaringer med disse koncepter hvor terrassebrædderne fastgøres fra siden med et specialværktøj. Og det anbefales generelt ikke til terrassebrædder i hårdttræ. Propning er lidt problematisk fordi de propper man kan købe er lavet i ovntørret møbeltræ og derfor ikke har samme levetid som terrassebrættet. Så skal man lave propperne selv og det er et omfattende arbejde.

BIOBYGs reglar som strør

Når man bygger en terrasse med dæk i lufttørret egetræ er det oplagt at bygge den bærende konstruktion i et materiale med samme levetid. Derfor bruger en del BIOBYGs savskårne reglar 4x8,2cm som strør. 

MEN en lufttørret savskåret egetræsreglar er noget andet end en høvlet reglar i fyrretræ. Den er stærkere, grovere og skævere (end hvis man sorterer i stakken i Silvan) og kræver derfor lidt mere opmærksomhed og gåpåmod. Derfor denne vejledning. 

Man beregner ca 3,2 lbm (løbende meter) pr m2 terrasse. Og der kan som udgangspunkt beregnes godt 100 cm mellem støttepunkterne. 

Når man modtager sine reglar skal man starte med at sortere dem. 

- ca 20% skal bruges til afstandsstykker mellem de faktiske strør. Til dette frasorteres den mest problematiske femtedel. Det er især vigtigt at de reglar der evt. vrider sig kommer over i denne bunke.  

- en god tredjedel fremstår umiddelbart som ”lige”. 

- af dem der er tilbage, vil godt halvdelen have tendens til at bue som en banen (på den brede led). Dette er forholdsvis uproblematisk og rettes op med afstandsstykkerne. 

- de sidste små 20% buer mere eller minder som en glad mund (på den smalle led). Her kan det være nødvendigt at svække reglaren ved at save 5 - 6 cm dybe snit med rundsaven. Dette gøres fra undersiden og med passende mellemrum. Det kan være nødvendigt at understøtte disse svækkede strør lidt flere og måske også lidt andre steder end man havde planlagt. 

Afsluttende bemærkninger

Al lufttørret træ slår sig. Der er altså ikke tale om at egetræ generelt, eller BIOBYGs egetræ i særdeleshed, er mere skævt end andet. Vi bygger selv terrasser og forventer ikke mere af vores kunder end os selv. Det er det vi sorterer, skær og pakker efter.

Strør: Vi anbefaler max 55cm mellem strør til 25x92mm og max 60cm til 28x106mm. En del bruger almindelige trykimprægnerede regler som strør, men der giver jo god mening at bruge et materiale som har samme levetid som dækbrædderne. Det er lidt usikkert om de trykimprægnerede reglaer har det.  

Vi tilbyder derfor savskårne reglar 40x82mm i lufttørret egetræ (og i øvrigt også stolper 82x82 eller 100x100mm hvis man har brug for det). Læs mere om brug af BIOBYGs reglar som strør nederst på siden. 

Skruer: brug altid skruer der er A4 rustfri/syrefast. Vi bruger almindeligvis den skruer der hedder 4,2x56mm. Der skal bruges ca 50 skruer pr m2. OBS: der skal altid forbores!! 

Usynlige skruer: vi har ingen erfaringer med disse koncepter hvor terrassebrædderne fastgøres fra siden med et specialværktøj. Og det anbefales generelt ikke til terrassebrædder i hårdttræ. Propning er lidt problematisk fordi de propper man kan købe er lavet i ovntørret møbeltræ og derfor ikke har samme levetid som terrassebrættet. Så skal man lave propperne selv og det er et omfattende arbejde.

90 m2 træterrasse i lufttørret egetræ.

Har dette givet anledning til spørgsmål eller kommentarer er man meget velkommen til at kontakte os.

Kontakt

  Denne side er beskyttet af reCAPTCHA og Googles Privatlivspolitik og Servicevilkår er gældende.

  medarbejder-Preben-300x400

  Vores kundeansvarlige Preben sidder klar med svar på alle spørgsmål du kunne have. Gælder det længder, mængder, produktionstid eller andet, så ringer du bare.

  tfl.: 30243016
  fra 8:00 til 16:00 i hverdagene.

  Du kan også skrive til ham på post@biobyg.dk eller bruge formularen.