Idé

Byg med rundstokke 

rundstokke-faerdig-1024x720

BIOBYGs rundstokke er lavet i lufttørret eg. De er særdeles velegnede til udendørs brug men kun til udendørs brug. Se den generelle beskrivelse af lufttørret eg her. 

Med disse rundstokke kan man bygge rækværk, gelænder, låger, espalierer. 

Man bygger med rundstokke ved at bore huler der er 15 – 20 mm dybe. Man bruger et kunstbord/forstnerbor eller et spadebor. Det er nemmeste med et kunstbor. 

Vores rundstok Ø 25,5mm passer både i og igennem et Ø 26mm hul og rundstokken Ø 28mm passer i et Ø 28mm hul og igennem et Ø 29mm hul.  

På billederne i galleriet nederst kan man se hvordan rundstokken fastskrues i enden fra den modsatte side af hullet. Når man på denne måde sætter rundstokke på tværs af to lægter eller brædder så bliver konstruktionen overraskende stabil. Man kan derfor relativt let og billigt lave flotte og solide gelændere eller rækværk på denne måde. 

Modellen på billedet er lavet med rundstok Ø 25,5mm og høvlet lægte 30x64mm. Der er 18cm mellem balustrene/rundstokkene og hele konstruktionen er 78 cm høj. Hvis man ønsker et bredere gelænder/håndliste kan man fx montere et terrassebræt 25x92mm oven på. Det skjuler også skruerne. Man kan også skrue skruerne i skråt nedefra og bruge lægten 30x64mm som den er. 

På billederne kan man se hvor konstruktionen er lavet til et væghængt espalier ved at til føje 2 stk høvlede lister 22x44mm på bagsiden. 

Konceptet med at bore rundstokke halvt eller helt igennem lægter eller brædder giver utroligt mange muligheder. OG med BIOBYGs rundstokke i lufttørret egetræ kan man endeligt bygge smukt, holdbart og billigt uden trykimprægnering, træbeskyttelse eller vedligeholdelse.

Bygge Galleri