Idé, Viden

Vores guide til facadebeklædning

22x88-traebekldning-egetrae-1024x720

Lufttørret egetræ er meget velegnet som udvendig beklædning (klimaskærm) til både bolig og småbygninger. Materialet har fra naturens side uovertruffen levetid uden at det skal behandles med nogle former for træolie eller træbeskyttelse. Det skal derfor heller ikke vedligeholdes.

Som årene går, får man et charmerende og eksklusivt udtryk. Lufttørret egetræ er ganske enkelt et fantastiske naturprodukt som tilfører værdi til bygningen. Den forventede levetid som facadebeklædning er 40+ år.

I vores facadelister tillader vi alle former for knaster, marvsprækker, spor efter borebiller, små spor efter høvling osv. Det giver et levende udtryk (og en attraktiv pris) som de fleste finder passende i forbindelse med ældre bygninger, sommerhuse, garage osv. Ønsker man et mere ”stramt” udtryk skal man måske hellere vælge træsorter som cedertræ eller mahogni.

Savskåret eller høvlet

De fleste vælger høvlede lister til deres facadebeklædning. Det giver en god finish og de ensartede dimensioner gør det nemmere at montere. Men ønsker man et udtryk der er mere råt og uforarbejdet kan man bruge vores savskårne lister som beklædning. Savskårne lister vil typisk have en pris på mellem 240 og 380 kr pr m2 inkl moms. De høvlede lister har en pris der svinger omkring 550 kr pr m2 inkl moms.

Høvlede lister til beklædning

Vi kan lave alle former for profiler i alle dimensioner – send os en tegning, længder og mængder så giver vi gerne et tilbud. Når det er sagt så har vi selvfølgelig også et prisbevidst standardsortiment.

Vejledning om indkøb og brug

Lodret beklædning

22x88mm profilbræt med fer&not (12,2 lbm/m2) (ca 540 kr pr m2) 

22x44mm firkantet (20,5 lbm/m2) (ca 510 kr pr m2) 

26x26mm – firkantet biohøvlet (34,5 lbm pr/m2) (ca 590 kr pr m2) 

Vandret beklædning

22x88mm profilbræt med fer&not (12,2 lbm/m2) (ca 540 kr pr m2) 

22x44mm rombeprofil (22,7 lbm/m2) (ca 568 kr pr m2) 

rombeprofil 22x44 stregtegning
Profilbræt 22x88 stregtegning
trapexprofil 22x44 stregtegning

Showroom

Man kan se forskellige eksempler på facabeklædning hos BIOBYG, Højelykkevej, 23, 5690 Tommerup. Personlig fremvisning alle dage mellem 9 og 15 (fredag 9-12). Selvsyn 24/7.

Spild og fraskær

Man skal påregne at bestille 10 – 15% ekstra til spild og fraskær. Ca 70 % finder 10% passende men ønsker man bedre mulighed for at sortere øges procenten.

Længder

Når man bestiller facadelister hos BIOBYG finder vi sammen de bedst mulige længder til det konkrete projekt. Det er erfaringsvis en blanding af faste og faldende længder. Og aldrig over 300 cm. Det betyder at man nogle gange skal lave sit design/skelet så der er mulighed for at sætte listerne i forlængelse af hinanden. Der er vist nogle eksempler på dette længere nede på siden.

Skelettet

Listerne skal fastgøres med passende mellemrum. Hvis man opsætter lister 22x44mm med 5mms mellemrum så skal der maksimalt være 65 cm mellem punkterne hvor den fastgøres. Ellers risikerer man at listerne slår sig og at linjerne mellem listerne kommer til at fremstå uensartet. Skelettet laves ofte i den høvlede lægte 30x64mm eller listen 22x44mm.

Skruer

Der bruges skruer i kvaliteten A4 rustfri/syrefast. Der skal forbores!! Til montage af 22mm beklædning bruger vi skruen 4,2x45mm.  

Behandling og vedligeholdelse

Behandling med træolie eller træbeskyttelse forlænger ikke levetiden men egetræet tager heller ikke skade. Man kan derfor fri vælge om man ønsker den naturlige sølvgrå farve som egetræet får efter nogle måneder (og år) eller man ønsker at ændre udtrykket med pigment.

Konkrete eksempler

Lodret beklædning med 22x88mm profilbræt med fer&not

Når brædderne sættes sammen (fer&not) dækker de ca 82mm pr styk – man skal altså bruge 12,2 lbm pr m2. 22x88mm leveres som udgangspunkt i faldende længder. 

22x88mm monteres med 1 stk A4 skrue (4,2x45mm) på vandrette høvlede lister (fx 22x44mm eller 30x64mm). Der anbefales ikke mere end 70 cm mellem montagelisterne. Brædderne skæres i smig (ca 30 grader) der hvor de mødes (– så vand ledes væk fra bygningen). 

Samlingerne kan laves oven på de vandrette lister eller de kan laves vilkårligt. Det første giver et lidt mere systematisk udtryk mens det sidste giver mindre spild. Pointen er at fer&not fastholder brættet så samlingerne forbliver nogenlunde præcise selvom samlingerne laves vilkårlige steder. 

OBS: brædderne skal ikke bankes sammen. Det er vigtigt at der er lidt plads til udvidelse når fugtigheden stiger i vintermånederne.    

Hjørnet kan fx afsluttes med en 30x30mm høvlet liste.

Har dette givet anledning til spørgsmål eller kommentarer er man meget velkommen til at kontakte os.

Kontakt

  Denne side er beskyttet af reCAPTCHA og Googles Privatlivspolitik og Servicevilkår er gældende.

  medarbejder-Preben-300x400

  Vores kundeansvarlige Preben sidder klar med svar på alle spørgsmål du kunne have. Gælder det længder, mængder, produktionstid eller andet, så ringer du bare.

  tfl.: 30243016
  fra 8:00 til 16:00 i hverdagene.

  Du kan også skrive til ham på post@biobyg.dk eller bruge formularen.