Idé

Sådan bygger du et anerledes hegn

BIOBYG Blog Hegn

Lufttørret egetræ er et godt valg når der skal bygges hegn eller plankeværk. Stor styrke, lang levetid ved jordkontakt, smuk aldring og ingen vedligeholdelse. Det er billigst, bedst og mest bæredygtigt. 

Det er som hovedregel ikke nødvendigt at støbe egestolperne fast med beton. Kun hvis hegnet er højt og vindudsat eller stolpen f.eks. skal bære en låge er beton nødvendigt. Hvis jorden er blød, kan man bruge grus 0-16 eller støbemix til at ”sætte” stolperne i. Levetiden på stolpen er optimal hvis fugten frit kan trække væk fra stolpen og det kan den ikke altid hvis man sætter den i beton. Stolperne til et tæt og vindudsat hegn nedgraves ca 80 cm. En dybere nedgravning har ingen effekt, så skal man hellere bruge flere stolper.  

Her kan man se nogle modeller og hvilke dimensioner der er benyttet.

Egebugt

Egebugt laves i savskårne lister 2,9x2,9cm. Som stolper kan man bruge 2 lægter 3,5x7cm der sættes sammen eller en stolpe 8,2x8,2cm. 

Når hegnet skal dreje, skæres klodserne med et smig. Det er ca. 4 grader, hvis hegnet skal svinge let og 7 grader hvis det skal svinge meget. Som montageskruer bruges A4 4,2x56mm. Hver klods monteres med 2 skruer i listen. 

Ja det tager lidt tid – især i starten – at opsætte denne type hegn men man opnår til gængæld også et unikt hegn i gennemført kvalitet.

Materialer til at bygge Egebugt

Egelund

Egelund laves i savskårne egestolper 10x10cm og lægter 3,5x7cm. Hegnet beklædes med savskårne lister 28x46mm, 29x29mm 16x70mm eller 15x35mm. 

Lægterne 3,5x7cm bruges vandret på højkant for at bære den vandrette beklædning. Der bruges 3 stk. hvis hegnet har en højde mellem 120 og 200cm. Hvis hegne er under 120 cm kan man sandsynligvis nøjes med 2. 

Når man skal fastgøre lægterne til stolperne flækker man et stykke lægte til 35x35mm og skær nogle klodser på ca 14 cm. Disse klodser skrues på stolperne så de understøtter/bær de vandrette lægter. Lægterne kan spænde op til 200cm mellem stolperne uden at de begynder at bue nedad. 

Antallet af lister kan varieres alt efter den ønskede ”tæthed”. De fleste oplever en rimelig tæthed hvis afstanden mellem listerne er den halve af listernes brede.  

Som montageskruer bruges lidt A4 4,2x56mm til den bærende konstruktion og en del 4,2x45 eller 4x35mm til beklædning - alt efter hvilken liste der vælges.      

Materialer til at bygge Egelund