Idé

Byg et støjhegn

støjhegn - eghjort støghejn - 1024x720

Støjreduktion udendørs

Når man arbejder med dæmpning af lyd indendørs handler det om at absorbere (fjerne) lyden. Dette gøres bl.a. med bløde luftfyldte materialer som fx mineraluld. 

Men dette har ingen relevans når man skal dæmpe støj udendørs. Et hegn fyldt med lydabsorberende materiale er derfor ikke bedre end et hegn uden – kun dyrere.  

De fysiske love omkring udendørs støjdæmpning er temmelig simple. Det handler ene og alene om at gøre afstand fra lydkilden til ørerne så lang som muligt. Det betyder i praksis at hegnet skal være: tæt, højt og langt. 

Og så er der i praksis den detalje, at hegnets overflade ikke må være så hård og ensartet, at den reflekterer al lyden over til genboerne. 

Hvis du vil vide mere om støjafskærmning er hjemmeside roligbolig.dk stedet at starte: https://roligbolig.dk/stojskaerme-2/

Støjhegn i lufttørret egetræ

Hvis man ønsker et støjhegn i træ er lufttørret egetræ et godt valg. Det har meget lang levetid (30+ år) og skal ikke behandles eller vedligeholdes.  

Lufttørret egetræ kan holde til gentagende opfugtning. Man kan derfor bruge hegnet som baggrund for beplantning uden at hegnets levetid forkortes. Dette giver en række muligheder for at få et ”grønt” støjhegn.

Konkret model og bygevejledning

Det er modellen Eghjort, der kvalificerer som støjhegn. Her finder man den konkrete byggevejledning: Eghjort som støjhegn

Få et tilbud

Få et tilbud: Hotline til hegn

Info om Eghjort som støjhegn

Stolperne er 10x10cm i længden 300cm. Stolperne skal 80 cm i jorden og faststøbes i beton. Der skal ikke bruges stolpehætter. Den maksimale højde af hegnet er altså 220cm. 

Man skal bruge brættet 25x100mm med fer&not som vandret beklædning.  

Materialeprisen pr løbende meter er ca 1400 kr. inkl moms. 

Afstanden mellem stolperne kan være op til 250 cm. Der sættes en lodret liste (26x26mm) på midten. 

Man kan bestille stolperne med riller – H, U og V (hjørnestolper). Eller man kan bestille lister 26x26mm som man skruer uden på stolperne. Det er ca samme pris men det første er mere elegant. Det sidste er klart nemmest ved opsætning.  

Det er meget vigtigt at hegnet er helt tæt. Selv små utætheder forringer effekten væsentligt. Det er derfor vigtigt at man overvejer om man kan undgå låger osv. ud mod lydkilden.  

For at gøre hegnet tæt, graves det nederste bræt ned i jorden. Det er muligt, at man efter ca 15 år skal tjekke om det nederste bræt skal udskiftes – om der er kommet utætheder mellem jord og hegn. 

Efter 1 år eller 2 skal hegne efterses for utætheder. Skulle der være opstået små revner eller huller fyldes disse med linoliebaseret vindueskit. 

Hvis genbo eller nabo mener at lyden reflekteres over mod dem, skal overfladen brydes op. Dette kan gøres på to måder. Man kan bruge planter der vokser op af hegnet eller påsætte lister. 

I BIOBYGs standardsortiment findes fx en høvlet rombepril 22x44mm. Den har mange skæve sider og kan monteres på hegnet i et mønster, som man finder passende. Formålet er som sagt at lyden reflekteres diffust ud fra hegnet. Hvor mange lister og hvordan de monteres, er derfor en vurdering i hvert enkelt tilfælde.

De nævnte størrelser i butikken